Dalton is...

Dit is Daltononderwijs

Ruim honderd jaar geleden bracht Helen Parkhurst haar onderwijsideeën voor het eerst in de praktijk in de plaats Dalton in de staat Massachusetts (VS). In 1928 werd het Daltonplan voor het eerst toegepast op een Nederlandse school. De laatste jaren zit het Daltononderwijs in de lift. En dat is geen wonder, want het sluit goed aan op de eisen en verwachtingen van de maatschappij.

Er zijn in 2014 377 Daltonbasisscholen, 25 scholen voor voortgezet onderwijs en 21 HBO scholen lid van de Nederlandse Dalton Vereniging. Ieder jaar komen er nog scholen bij.

In de maatschappij van morgen zijn samenwerking, zelfstandigheid en het nemen van verantwoordelijkheid belangrijke voorwaarden om te kunnen omgaan met vrijheid. En dus ook om goed te kunnen deelnemen aan de samenleving. In het Daltononderwijs zijn samenwerking, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid belangrijke uitgangspunten en dus een goede voorbereiding op de toekomst.

Op Daltonscholen leren leerlingen hoe zij vrijheid moeten hanteren. Dat betekent dat ze ook leren dat er grenzen zijn. Op school werken leraren en leerlingen met elkaar samen op basis van vertrouwen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het leerproces van de leerling. Door middel van taken leert de leerling door de jaren heen zelfstandig kennis te vergaren, ervaringen op te doen, te reflecteren op hun eigen werk en zichzelf te toetsen. De leraar coacht, begeleidt en stuurt waar nodig bij. Ook samenwerking tussen leerlingen krijgt veel aandacht, wat mede nog versterkt wordt door de Vreedzame School activiteiten.

Nieuwsgierig geworden?

U kunt op de Skâns altijd een kijkje nemen hoe het in de praktijk werkt. Via http://www.dalton.nl wordt u doorgelinkt naar de website van de Nederlandse Dalton Vereniging. Op deze site vindt u informatie over de achtergronden van Daltononderwijs.

De Nederlandse Dalton Vereniging heeft een Daltonfilm gemaakt om het Daltononderwijs bekend te maken bij een groter publiek. Hieronder kunt u de film bekijken